keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Suuntana uusi ja terveellinen elämä.

Tämä teksti oli alunperin tarkoitettu pelkästään meän äiskälle,joka suunnittelee elämäntaparemonttia.
Kuitenki tätä kirjottaessani hoksasin,että tästä voisi olla apuja myös muille.
Niimpä äidin vinkkilistasta tuli nyt julkinen.
Keräsin kaikki vinkit sen pohjalta,mitkä mulle itelle saattoi aluksi tuottaa vaikeuksia hahmotaa,ymmärtää tai pitää kiinni.
Eli pähkinänkuoressa kuinka tehdä uudesta terveellisestä elämäntavasta pysyvä.

Ajatukset kuntoon.
Kaiken A ja O ja mun mielestä ehdottomasti tärkein asia siinä,että koko homma onnistuu on se miten sen ajattelee. Älä missään nimessä ajattele elämäntapamuutosta dieettinä,vaan nimenomaan elämäntapamuutoksena.
Jos kokoajan ajattelee olevansa dieetillä,ei pää varmasti pysy mukana. Ajattele,että uudet terveelliset elämäntavat  ovat tulleet jäädäkseen,etkä palaa takaisin vanhojen tottumusten pariin muutaman viikon kuluttua. Tällöin hommaa ei kaada,jos joskus sortuu syömään jotain mikä ei olisikaan niin terveellistä. 

Opettele eroon napostelusta
Minä entisenä ja vielä kyllä vähän nykyisenäkin pullahiirenä ja napostelun kuningattarena,tiedän kuinka vaikeaa se napostelusormi on välillä pitää kurissa.
Napostelusormen hallitseminen on tietysti ehdottoman tärkeää opetella pitämään kunnossa,jos mielii laihdutustuloksia. Alkuun se voi olla hyvin vaikeaa,mutta kun ruoka-ajat on kunnossa ja päivän mittaan saa tasaisesti energiaa,ei kohta enään huomaakaan kuinka napostelu on hävinnyt.

Tee realistinen ja selkeä tavoitelista
Älä lähde heti aluksi asettamaan itselle -30kg pudotusta liian lyhyelle aikavälille. Siitä ei seuraa kuin kiukkua ja motivaatonpuutetta  kun huomataan,ettei epärealistista tavoitetta saavutettakaan ajoissa. Aseta itsellesi vaikka -5kg välitavotteita,joiden avulla viet projektiasi kokoajan eteenpäin. Ja älä tuijota vaakaa liikaa! Tämä on ollut mulle äärettömän vaikea asia ja opin
kantapään kautta että se vaa´an pakkomielteinen tuijottaminen tuo enemmän harmia kuin lohtua. Punnitse itsesi vaikka kerran viikossa.

Älä haukkaa kerralla liikaa asioita.
Jos et ole tottunut liikkumaan paljoa tai ollenkaan,keskity ensin siihen että saat syömisen kuntoon. Monen asian muuttaminen kerralla saattaa kaataa koko projektin kun huomaa,että muutoksia on yhdelle kerralle liikaa. Lähde ensin siitä,että opettelet rytmittämään syömisesi  päivän aikataulun mukaan,ja siihen mitä kannattaa syödä milloinkin. Kun nämä on kunnossa on helpompi lähteä opettelemaan liikkumista. Silloinkaan ei kannata haukata heti kerralla punttitreenejä,ryhmäliikuntoja ja aamulenkkejä,vaan pikkuhiljaa lähteä opettelemaan sitä omaa liikuntatottumusta. 
Tämä ei nyt sitten tietenkään tarkoita sitä,että liikkuminen olisi aluksi jotenkin kielletty. Jos tuntuu ja haluaa lähteä heti liikkelle,niin antaa mennä vain!





Opettele ruokarytmi
Säännölliset ruoka-ajat ovat todella tärkeitä. Kun energiaa saa tasaisesti koko päivän,ei illalla välttämättä karkkihammasta kolota eikä päivällä napostelusormi syyhyä.Ja säännöllinen ruokarytmi ei tarkoita sitä,että "Kun tänään söin kello viisi,mun pitää huomennakin syödä kello viisi". Näin mie itse joskus luulin. Ei vaan tarkoitan sitä,että kroppa saa ruokaa tasaisin 
väliajoin,jolloin liiallinen nälkä ei pääse iskemään yllättäen. Hyvä olisi syödä 2,5h-4h välein. Muutoksessa auttaa roimasti se,että syömiset ja ruoka-ajat suunnittelee etukäteen.
Esimerkiksi näin itse suunnittelen:
Lähden suunnittelemaan päivää aina sen päivän työvuoron mukaan.
Jos olen töissä esimerkiksi klo 11.00-18.00
Tiedän että ensimmäinen taukoni osuu klo 13.00-14-00 välille. Silloin syön lounaan,jonka olen raahannut eväsrasiassa mukaan töihin. Välipala/aamiainen tulisi syödä noin 3h ennen lounasta. Eli syön välipalan klo 10.00 ennen kuin lähden töihin. Tällöin herään klo 06.30 aamulenkille ja aamupalan syön klo 07.30. Oliko tarpeeksi vaikeasti selitetty? :D
Toisen välipalan syön seuraavalla tauolla noin klo 16.00-16.30 ,Päivällisen noin klo 19.00-19.30 ja iltapalan klo 22.00

Älä pelkää hiilareita
Tämä on aika yleinen juttu laihduttajien keskuudessa. Varsinkin juuri laihduttamaan aloittaneet. Ja myönnetään itsekkin olen tehnyt tämän virheen,mutta nyt onneksi oppinut siitä. Älä siis turhaan pelkää hiilareita lihomisen pelossa. Puhtaat ja hyvät hiilihydraatit ei lihota. Eikä kroppa ja pää kestä elämäntaparemonttia,jos hiilareita ei saa ollenkaan. Aamulla lautasella voi ihan täysin huoletta olla iso annos kaurapuuroa tai ruisleipää. Lounaalla ja päivällisellä riisiä,pastaa,perunaa,bataattia. Tällöin ruuasta saa oikeasti energiaa ja kylläisen olon,jolla jaksaa ahertaa ja liikkua koko päivän, Ja lyön vetoa,että jaksaa myös viedä projektia eteenpäin paljon isommalla draivilla kuin sillä köyhällä salaatilla.


Älä stressaa
Stressaaminen elämäntaparemontin onnistumisesta saattaa täysin myös keikauttaa
homman päälaelleen. Sortumisesta koetaan hirveää stressiä ja jos päivän kuntosali jää väliin,itketään ittensä illalla uneen.Ei näin. Älä ota stressia muutoksesta. Uuden elämäntavan opetteleminen vie aikaa,eivätkä pienet kompastuskivet matkalla haittaa.
Jos projektille osuu kavereiden illlanviettoja sun muuta,ei niistä tarvi potea huonoa omaatuntoa. Normaaliin elämään kuuluu illanistujaiset ja herkuttelu. Et ole dieetillä vaan muuttamassa tottumuksiasi. Ei kukaan aio olla loppuelämäänsä ilman herkkuja.


Tässä tärkeimmät vinkit,mitä mulla tuli mieleen tältä istumalta. Toivottavasti näistä on äitin lisäksi apua monellekkin! :)

5 kommenttia:

  1. Kiitos tästä tekstistä! Oli ihanaa lukea uudelleen näitä samoja asioita joita on yrittänyt tunkea selkäytimeen asti jo vuosia. Itse yritän ensimmäistä kertaa elämässäni muuttaa dieettiä elämäntapamuutokseksi ja kyllä on aivoilla tekemistä että saa käännettyä ajatuksia raiteiltaan. Olen niitä ihmisiä jotka yrittää kerran kaksi vuodessa alkaa dieettaamaan ja aina se on kaatunut. Joka kerta kuitenkin oon oppinut jotain uutta ja päässyt muutaman askeleen pidemmälle kuin viime kerralla. Oon yrittäny myös oppia nauttimaan niistä satunnaista herkuista joota tulee syötyä ilman sitä itsensä uneen itkemistä. Tää sun blogi antaa kyllä voimaa ja uskoa mulle jatkaa lannistumatta. Jatka ihmeessä samaan malliin. Jos tällä kertaa myös onnistuisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos itsellesi! On aina ihana kuulla kun joku tykkää blogista ja saa siitä itselleen tsemppiä :) Elämäntapamuutokseen menee aikaa,mutta lopussa se kiitos seisoo. Olen myös itse epäonnistunut niin monta kertaa,etten jaksa enää laskeakkaan :D Tsemppiä sulle muutokseen eläkä turhaan stressaa! Tällä kertaa onnistut! :)

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Moi! :) Oon uusi lukija blogissasi. Pakko sanoa sulla on kivan ja pirteän oloinen blogi :) Ja ihanat hiukset <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Ihana kun olet eksynyt tänne! :) Ja voi iso kiitos! <3 :)

      Poista